Turkuun kansainvälisen tason galleria

Turun keskustan Aurajokivarteen, sata metriä kauppatorista Tuomiokirkolle päin on syntynyt ilmettään nopeaa tahtia uudistavan kulttuuripääkaupungin 2011 ”kulttuurin kehto”. Arkkitehtuuriltaan voimakkaan, nykytaidetta näyttävästi esittelevän uuden kirjaston lisäksi lähes koko korttelin kaupunkiympäristö on kunnostettu. Kirjaston sisäpihalla sijaitseva kulttuurihistoriallisesti arvokas 1800-luvun alun kaunis rakennus on restauroitu, ja siinä toimii kahvila Sirius. Kirjaston pelkistetty ja jylhä arkkitehtuuri yhdessä vanhan rakennuksen kanssa kehystävät viihtyisää torimaista sisäpihaa puolittain.

Toissa talvena kirjastosta kahvilaan poiketessa törmäsi sisäpihalla ilokseen Antero ToikanOrangerie”-veistokseen, joka kauniisti valaistuna toi väriä ja ilmettä pimeisiin iltoihin. Vielä tuolloin viihtyisän piazzan arkkitehtoninen ilme jäi kokonaisuutena toimimattomaksi Aurajoen rannan puolen vanhojen rakennusten dekadenssin johdosta.

Pari vuotta sitten rakennukset saivat uuden omistajan, ja arkkitehti Benito Casagrande käynnisti entisöinti- ja uudistustyöt liittäen rakennukset toimivaksi kokonaisuudeksi ympäristön kanssa. Kirjaston aukion Aurajoen puoleisen rakennuksen näyttävimpään osaan avattiin syyskuussa nykytaidetta esittävä Galleria Maaret Finnberg.

Taiteen vastaanottamiseen ja sen katsomiseen on galleriassa luotu hyvät puitteet. Sen sisäpihan puoleinen seinä on lasia, jolloin arkkitehtuuri ja näytteillä olevat teokset ikään kuin muodostavat näyttämön ohikulkijoille. Toisaalta näin galleriatila antaa enemmän tilaa siellä esitettäville teoksille ja niitten katsomiselle. Kokonaisuudessaan tämä uusi kulttuurin sija houkuttelee kulkemaan kirjastosta nykytaiteen nautintoihin vaikkapa välillä kahville tai lounaalle pihapiiriin pysähtyen. Tämä saareke luo mahdollisuuden kokonaisvaltaiseen arjesta ja kiireestä irrottautumiseen vaivattomasti ja luonnollisesti; kuten onnistuneen kaupunkiarkkitehtuurin ja kulttuurin tarjonnan pitääkin.

Galleriatila on taiteen esittämisen näkökulmasta monella tapaa toimiva. Suuret ikkunat joen puolella palvelevat luonnonvalon lähteenä, ja maisemallisuuden puolesta ikkunat luovat tilallisen jatkumon galleriasta ulos. Näyttelytila on jaettu erilliseen ikkunattomaan studiotilaan, sekä kahteen suureen huoneeseen. Galleriaan torin puolelta sisälle astuessa tila vaikuttaa visuaalisesti lähes yhtenäiseltä mahdollistaen suurten tai installatiivisten teosten esittämisen. Samalla sitä jakavat ripustustilaksi suunnitellut seinäkkeet matalampina, näin kokonaisuutta katkaisemattomina esteettisinä rytmeinä. Joen puoleisista suurista ikkunoista näkyy kadulle gallerian valaistu maailma, joka tuo oman lisänsä Aurajokivarren maisemaan. Sisäänkäynti myös joen puolelta on houkuttelevasti avoinna; kuin matona ohikulkijaa taiteen maailmaan onkivan gallerian koukussa.

Näyttävyydeltään ja tiloiltaan Galleria Maaret Finnberg nousee yhdeksi Suomen tämän hetken hienoimmista galleriatiloista. Tämä arkkitehti Casagranden suunnittelema kokonaisuus tuokin Suomeen kansainvälisen tason galleriatilan.